Biserica lui Dragos Voda , Putna

biserica lui dragos 1

Potrivit traditiei biserica a fost ridicata de catre Dragos Voda , la mijlocul secolului XIV, in localitatea Volovat (Olhovăţ).Legenda spune ca Stefan cel Mare , ca sa o protejeze , la dorinta lui Daniil Sihastru , a dezasamblat in intregime aceasta bisericuta,si in aceeasi zi o duce linga Manastirea Putna , noaptea o  reasambleaza, iar in zori pleaca sa se lupte cu turcii.Dupa alte surse scopul mutarii a fost acela a de a servi ca lăcaş de închinare pentru comunitatea monahală ce luase fiinţă aici în timpul zidirii manastirii Putna.Este considerata cea mai veche biserica din lemn din Romania .Biserica are hramul „Intrarea Maicii Domnului in Biserica”

biserica dragos 01

Conform letopisetului lui Nicole Costin , Dragos a murit in 1354 la peste 70 de ani si a fost inmormantat in aceasta biserica . Mormintul nu se mai pastreaza .

Biserica a fost refacuta undeva la mijlocul  secolului XV , inainte de stramutare , la datarea dendrocronologica  stabilindu-se ca o parte din lemnul bisericii , provine din stejari taiati in aceasta perioada. http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Putna , datele au fost puse de catre arhitectul  Alexandru Babos , care a fost implicat in datarea bisericii. la Inceputul secolului al XX Dimitrie Dan considera ca altarul bisericii este inca din lemnul vechi.

biserica lui Dragos Voda

biserica lui Dragos

Pridvorul a fost adaugat in anul 1778 de arihamdritul Vartolomei Mazareanu. tot atunci s-a modificat si naosul adaugandu-se cele 2 abside In anul 1871 , peretii bisericii au fost imbracati in exterior , cu scanduri de brad, pentru a fi protejati de ploi si zapezi.

biserica dragos  4

Lemnele vechi prezintă semne de numerotare, folosite la desfacerea şi mutarea bisericii.

biserica dragos  5

In stilul basilical, dominant in secolul al XIV-lea, biserica este construita din barne de stejar cioplite si imbinate in stilul caselor taranesti din zona in tehnica numita „in catei”. Are o bolta cilindrica peste intreg spatiul interior, lipsita de turla cu acoperis in patru ape. Aspectul formal initial se poate reconstitui in cea mai mare parte si apare sub forma unei mici capele impartita in numai doua incaperi, un naos si un altar. Ferestrele bisericii sunt in numar de 12, dintre care cele doua de la altar sunt originale

biserica dragos  6

biserica dragos  7

biserica dragos  8

biserica dragos 11

pe locul de unde a fost luata aceasta biserica , Stefan a construit la Volovat o biserica de piatra

http://merlinlx.wordpress.com/2008/04/01/biserica-volovat-2/

alte referinte :

http://www.moldova650.asm.md/node/31

http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Dragos%20Voda%20Descalecatorul%20de%20Tiberiu%20Ciobanu.htm

http://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=2600

localizare :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.