Manastirea Neamt 1497 – judetul Neamt

manastirea_neamt-001

„Doamne Iisuse Hristoase, primeste acest hram, care s-a zidit cu ajutorul Tau intru slava sfintei si slavitei de la pamant la cer inaltare a Ta si Tu stapane acopere-ne cu mila Ta de acum si pana in veac. Io Stefan Voievod a binevoit si a inceput si a zidit acest hram pentru rugaciunea sa si a Doamnei sale Maria si a fiului sau Bogdan si a celorlalti fii ai sai si s-a sfarsit an anul 7005 iar al domniei sale anul patruzeci si cel dintai curgator luna lui noiembrie in 14 „(1497)” ( Pisania bisericii , traducere din slavona)

manastirea_neamt_6_2-001

In secolul XIV se naste manastirea Neamtului , intr-o poiana pe dreapta raului Nemtisor .  Primii calugari , care  conform traditiie faceau parte dintre discipolii parintelui Nicodim de la Tismana , au construit  o biserica de lemn pe locul unde se afla astazi biserica din cimitirul manastirii.

Petru I Muşat (1375-1391) , construieste prima biserica din piatra  si doneaza pamanturi si sate manastirii . Domnitorii urmatori contribuie si ei la dezvoltarea manastirii.Din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, inca se mai pastreaza partea de jos din turnul clopotnitei , cu gangul prin care se face intrarea in manastire.

In anul 1415 Alexandru cel Bun aduce spre pastrare  manastirii Neamt , de la Biserica Mirauti, icoana Maicii Domnului cu trei maini ,cea mai veche si mai de pret icoana din Romania, realizata in anul 655 si daruita de imparatul Bizantului Manuel (Ioan) Paleologu lui Alexandru cel Bun.

In timpul domniei lui Alexandru cel Bun ,monahul Gavriil Uric întemeiază la Neamţ şi Bistriţa o  şcoală de caligrafi şi miniaturişti, formând numeroşi dascăli, grămătici şi scriitori de cărţi patristice şi de cult. Prin acest dascăl a pătruns invatatura  Sfinţilor Părinţi şi tradiţia bizantină în mănăstirile din Moldova cercetând manuscrisele bizantine de la Mănăstirea Moldoviţa, aduse de Alexandru cel Bun din Constantinopol (Mănăstirea Studion).Mai apoi , tot aici,  s-au format  doi mari cronicari Macarie si Eftemie, care au scris cronicile Tarii Moldovei , pe vremea lui Petru Rares si Alexandru Lapusneanu, in sec al XVI-lea.

Cutremurul din 1471 sau invazia otomana a lui Mohamed al II lea  din 1476  ( sau poate ambele cauze) lasa urme adanci asupra bisericii lui Petru Musat , aceasta devenind o ruina . In 1484 Stefan cel Mare incepe constructia bisericii „Inaltarea Domnului” chiar linga vechea biserica a lui Petru Musat care avea acelasi hram , in anul 1497, pe 14 noiembrie , avand loc  sfantirea ei   dupa izbanda de la Codrii Cosminului impotriva craiului polon .Stefan cel Mare va avea o deosebita grija pentru manastire, construind  turnul clopotnitei , intarindu-i privilegiile acordate de domnitorii de dinaintea lui, inzestrand-o cu un clopot in 1485 si  cu un panaghiar in 1502.

Desi s-a crezut ca pridvorul a fost adaugat ulterior , cercetarile au aratat ca el a facut parte din planul initial.

manastirea neamt

Vedere de ansamblu , in fata se poate observa biserica Sfantu Gheorghe ,care a fost integrata in zidul chiliilor , dupa ce a fost mutata in timpul restaurarii ( s-a considerat , pe buna dreptate, ca stirbea vederea catre maiestoasa constructie a lui Stefan)  . In curte este marcat locul unde a fost construita initial  biserica Sfantu  Gheorghe in sec XIX , pe amplasamentul vechii biserici de piatra construite pe Petru I Musat .

picturile prezentate mai jos  sint din gangul clopotnitei construite de Alexandru cel Bun .Pictura a fost realizata in secolul in secolele XV-XVII si improspatata si intarita in  jurul lui 1830 .O parte dintre picturi  reprezinta scene inspirate din vechiul roman popular „Varlaam si Ioasaf”.  In gang este pictata  o biserica  ,care se banuieste a fi biserica lui Stefan , cum arata in vechime .( dupa restaurarile din anii 1954-1961 , biserica „Inaltarea Domnului” a recapatat aspectul initial)

IMG_0498_tonemapped-002

IMG_0548

IMG_0543

IMG_0532  IMG_0552

IMG_0572

referinte : http://www.neamt.ro/Info_utile/Manastiri/M-rea_Neamt.htm o prezentare foarte detaliata

site-ul oficial : http://neamt.mmb.ro/

[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.com/maps?q=M%C3%A2n%C4%83stirea+Neam%C5%A3,+V%C3%A2n%C4%83tori-Neam%C8%9B,+Romania&hl=en&ie=UTF8&ll=47.267116,26.202393&spn=0.916981,2.113495&sll=37.0625,-95.677068&sspn=66.915969,135.263672&oq=manastirea+neam&t=m&z=10&iwloc=A width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

21 de comentarii la „Manastirea Neamt 1497 – judetul Neamt

  1. … si pomul mireasa… pe pat de verde! Minunat ti-ai surprins vechile cunostinte, minunat!!!

  2. … si pomul mireasa… pe pat de verde! Minunat ti-ai surprins vechile cunostinte, minunat!!!

  3. Buna, tin sa mentionez ca pozele acestea sunt cele mai reusite pe care le-am vazut cu aceasta biserica. Am scris un eseu pe tema arhitecturii religioase moldovenesti, drept pentru care vreau sa te intreb daca as putea utiliza una din aceste frmoase poze (a treia, mai exact). Lucrarea va avea referinta dedesubt (eventual cu numele tau) si va fi publicata in cadrul simpozionului national Spatiu Arta Arhitectura (http://www.uauim.ro/anunturi/simpozion_SAA/). Sper sa primesc raspunsul tau cat mai repede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.