Biserica de lemn din Agârbiciu – secolul XVII – Cluj

biserica_agarbiciu_001_blog

.          Satul Agârbiciu are in prezent 480 de suflete si se afla in comuna  Căpușu Mare, judetul Cluj , intr-o vale,  la stanga drumului Judetean spre Rasca .

.          Biserica de lemn din Agârbiciu, este  construită cel mai tarziu in anul 1700 , pe versantul stang al vaii Agârbiciului ,  în cimitirul satului . Se stie ca prima biserica a satului se afla asezata pe versantul drept al vaii Agârbiciului, într-un loc împadurit cunoscut sub numele de “câmpul curat”.     La constructia actualei biserici din lemn s-a folosit si  lemnul  vechi de stejar de la prima biserica ,  la ridicarea  talpilor si caprioriilor s-a folosit lemn nou de stejar, la fel si la ridicarea  boltilor si sarpantelor .     Tot de la prima biserica , care avea hramul Sfintei Maria , s-a pastrat un triptic vechi din anul 1555 , daruit de 2 credinciosi ai satului primei biserici. Tripticul, realizat în 1555 de un pictor moldovean anonim  , este alături de cel care a aparținut bisericii de lemn din Bica (judetul Cluj ) , unul dintre cele mai valoroase din țară.( Tripticul este o icoană-obiect de cult mai deosebită, formată din trei panouri, unul central și două laterale, denumite popular aripi, panouri legate prin balamale, a cărei funcționalitate trimite la serviciile religioase practicate în pelerinaje sau procesiuni)

.        Biserica are in prezent  doua  hramuri :  Sfânta Treime si ca majoritatea bisericilor din zona are hramul Sfintilor Arhangheli  Mihail si Gavril , protectorii spirituali ai romanilor din Ardeal.

.        Altarul a fost zugravit în anul 1801, iar apoi restul bisericii în 1818.  de catre pictorul muralist  Dimitrie  Ispas din Gilau, care a zugravit si alte biserici din zona Clujului ; toata pictura este executata pe pânza. Mai târziu , dupa 1818 ,  la biserica s-a adaugat prispa dinspre sud si vest.

usa de intrare

detaliu superior usa intrare

detaliu portal intrare

portalul interior

detaliu portal interior

detaliu brau portal interior

pisania zugravului de deasupra portalului de intrare :„S-a zugrăvit prin mâna mea, zmeritul zugrav Dimitrie Ispas”

tripticul de la 1555 . Tripticul este o icoană-obiect de cult mai deosebită, formată din trei panouri, unul central și două laterale, denumite popular aripi, panouri legate prin balamale, a cărei funcționalitate trimite la serviciile religioase practicate în pelerinaje sau procesiuni, dar poate și la înmormântări ale unor notabilități sătești, și chiar la slujbele din cătune și crânguri mai îndepărtate, lipsite de lăcașuri de cult. sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Ag%C3%A2rbiciu ,sectiunea patrimoniu

detaliu dreapta triptic

detaliu stanga triptic

 

localizare :

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?q=Ag%C3%A2rbiciu,+Cluj,+Rom%C3%A2nia&hl=ro&ie=UTF8&ll=46.769968,23.278656&spn=0.818329,2.113495&sll=46.064656,24.190865&sspn=0.207245,0.528374&oq=Ag%C3%A2rbiciu,+cluRom%C3%A2nia&t=m&hnear=Ag%C3%A2rbiciu,+Rom%C3%A2nia&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

referinte : http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Ag%C3%A2rbiciu sub ingrijirea lui Tetcu Mircea Rares

http://protopopiatulhuedin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.