satul Viscri , Brasov – Biserica fortificata

OLYMPUS DIGITAL CAMERAolympus c5060wz

satul Viscri , Brasov  – Biserica  fortificata

Biserica fortificată de la Viscri se aflăla 7 km sud de comuna Buneşti (judeţul Braşov), satul Viscri.

Prima biserică construită acolo data, probabil, de la sfârşitul secolului al XII-lea, din prima fază a ocupării zonei de coloniştii saşi.

Planul bisericii era simplu, cu o singură navă şi o absidă semicirculară pe latura de răsărit, în stil romanic. Această biserică a fost distrusă de invazia tătară de la 1241-1242, fiind înlocuită mai târziu (1498) cu un alt edificiu, care se păstrează şi azi.

Deşi de mici dimensiuni, Biserica gotică de la Viscri impune prin măreţia zidurilor sale, construite din blocuri mari de piatră. Are o singurănavă, cu tavan plat.

Corul prezintă restul unei coloane romanice, valoroasă prin faptul de a avea singurul capitel cu ciubuce cunoscut în Transilvania şi un arc triumfal, provenind de la biserica iniţială.

Mobilierul bisericii este decorat cu motive populare săseşti.

în partea de vest a Bisericii, se găseşte un turn de mari proporţii, cu 6 etaje. Acesta a fost construit în 1494 şi prezintă ziduri foarte groase, înăuntrul cărora se poate circula pe scări înguste şi obscure.

Turnul locuinţă şi incinta ovală care înconjura curtea greavului din Viscri (din a doua jumătate a secolului al XIII-lea) a servit probabil drept nucleu pentru Cetatea ţărănească, construită în secolul al XIVlea.

La începutul secolului al XVIlea, biserica şi vechea incintă au fost consolidate.

De dimensiuni mai mici şi foarte bine clădit, zidul primei incinte a Cetăţii ţărăneşti, înzestrat cu patru turnuri şi douăbastioane, sa păstrat aproape intact. Inscripţiile încă vizibile menţionează lucrări de reparaţie efectuate în secolul al XVIIlea şi numele arhitectului, Hartmann, urmat de preceptul „In pace de bello et in bello de pace cogitatis”.

Elementul cel mai interesant al fortificaţiei este probabil drumul de apărare acoperit. în caz de atac, acesta permitea circulaţia în siguranţă între cele patru turnuri, făcând totodată legătura cu biserica.

Cea de-a doua incintăa Cetăţii, îndărătul căreia terenul era abrupt, e mai neînsemnatădecât cea dintâi.

Este interesant de menţionat faptul că Biserica şi Cetatea ţărănească au fost construite din trei materiale diferite şi anume zidurile incintelor, turnurile, pereţii şi turnul bisericii au fost realizate din piatră amestecată cu cărămidă parţial tencuită, de jur împrejurul incintelor şi al turnurilor, sub cornişe, precum şi pe coridoarele consolă se observă lemnul, iar acoperişurile înalte ale turnurilor şi bisericii sunt acoperite de ţiglă.

sursa text : http://www.rotravel.com/

La poalele dealului cetatii se întinde satul Viscri, un sat traditional sasesc

https://www.blogprinvizor.ro/wp-content/uploads/2008/04/viscri112.jpg

localizare :

harta cu localizarea este luata de pe www.cimec.ro

0 comentarii la „satul Viscri , Brasov – Biserica fortificata

  1. sint foarte interesata de istoria comunei bunesti si te rog, daca ai ceva surse de informare spune-mi-le si mie
    multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.