Ion Neculce – O samă de cuvinte si o bisericuţă pe un deluşel – Prigoreni – Iasi

biserica_Ion_Neculce_resize

.           „Deci cine va ceti şi le va crede, bine va fi, iară cine nu le va crede, iară va fi bine; cine precum îi va fi voia, aşa va face”.           „Fost-au şi bisericuţă de lemnu întru acel deluşel şi s-au răsipit, fiind de lemnu.” ( Ion Neculce – o sama de cuvinte )

.           Ion Neculce ,  hatman ar Moldovei in vremea lui Dimitrie Cantemir, savuros scriitor , memorialist si cronicar ,avea o mosie la Prigoreni linga Targu Frumos . Pe un deal isi avea conacul , pe alt deal incepu a construi o biserica din lemn , la mijloc un iaz si o punte din piele . Biserica a fost terminata in timpul lui Grigore al II-lea Sturza ,cam pe la 1730.

.          Se stie ca la 1885 biserica era in picioare inca ,de aici incep sa apara tot felul de date confuze si contradictorii referitoare la biserica .  sunt documente care zic ca in 1885 a fost mutata la Prigoreni ( banuiesc ca  e vorba de Prigorenii Mari) si restaurata respectindu-se planul intial al bisericii lui Neculce .În anul 1934 s-a construit în locul ei (in locul ei initial ? ) o bisericuță cu hramul Prea Cuvioasei Parascheva.,  prilej cu care  s-a descoperit mormântul cronicarului Ion Neculce(  se stie ca Neculce a fost inmormantat in incinta conacului ) bisericuța s-a șubrezit în timp și a fost desfăcută în 1969. În anul 1971 s-a început construirea unei noi biserici de lemn pe locul celei vechi.

.      Doua lucruri sunt certe : unu  , ca oamenii locului au incercat sa-si cinsteasca stramosii , au restaurat biserica , ba chiar au construit doua ,au pus un bust sculptat la mormantul cronicarului   doi : cu siguranta nu  au reusit sa o faca cum trebuie , prima biserica a tinut 35 de ani , a doua sta sa cada , intr-un stadiu inaintat de degradare , fapt inexplicabil zic eu  , ceea ce arata ca sprijinul Mitropoliei , al ministerului Cultelor si al partidului nu fac cit un mester bun  … ba chiar si pisania de pe actuala biserica este confuza si genereaza intrebari , conform Wikipedia chiar si data sfintirii este gresita ( ps .in stare de degradare se  afla si crucea care cinsteste eroii cazuti in cele 2 razboaie mondiale, )

.    „Întru slava Atotziditorului Dumnezeu în Troiță proslăvit pe acest loc a fost ridicată biserică din temelie aici la moșia Prigorenilor cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie cu cheltuială și osîrdie de dumnealui Ion Neculce vornic și soția sa Maria și fii lor și s-a săvârșit acest sfânt lăcaș în zilele Prea Luminatului și Prea Învățatului nostru domn Grigore Ghica Voevod cu blagoslovenia Preasfinției sale Kirii Kir Antonie mitropolitul Moldovei. Această biserică în anul 1885 a fost mutată în satul Prigoreni unde dăinuie și astăzi. În anul 1934 s-a construit în locul ei o bisericuță cu hramul Prea Cuvioasei Paraschiva. Cu acest prilej s-a descoperit mormîntul cronicarului Ion Neculce, ctitorul bisericii. Șubrezindu-se, bisericuța a fost desfăcută și în locul ei în anul 1969 cu osîrdia și ajutorul IPSS părintelui nostru doctor Iustin Moisescu, mitropolitul Moldovei și Sucevei cu sprijinul conducerii de stat s-a construit acest sfînt lăcaș sfințindu-se la 17 dec 1977”

Mormântul cronicarului se află  lângă latura de apus a bisericii, având la cap un monument cu bust al cronicarului realizat de sculptorul Iftimie Barleanu . În piatra monumentului este săpat textul : „Deci, fraților cetitorilor, cu cît veți îndemna a ceti pre acest letopisățu mai mult, cu atît veți ști a vă feri de primejdii și veți fi mai învățați”

Clopotnita sta sa cada , nu-mi dau seama daca nu cumva mai sta doar sub greutatea clopotelor , care inca sunt prezente.

 

referinte :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Prigoreni

1 Comment

  1. Elena

    Nu cred ca diriguitorii bisericii ortodoxe au cetit Neculce! Pentru ca e in el un plin de intelepciune. …ce nu corespunde somptuoaselor lor proiecte , ”inaltatoarelor” case cu termopane de langa manastiri, care case, daca ar fi mai modeste, ar fi bani si pentru minunile astea raspandite peste tot prin tarisoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.