Biserica de lemn din Cândeşti 1777 , judetul Botosani

biserica_candesti2_resize

.       Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită iniţial în anul 1777 în localitatea Pătrăuţii de Jos din raionul Hliboca, Ucraina. Ulterior, lăcaşul de cult a fost strămutat în localitatea Cândeşti Bucovina, judeţul Botoşani, „din încrediţarea Drept-credinciosului Arhiepiscop şi Mitropolit Vladimir al Bucovinei şi Dalmaţiei, cu cheltuiala evlavioşilor enoriaşi din Cândeşti şi cu sprijinul Protopopului Ioan Hostiuc”, după cum se menţionează într-un document oficial al epocii. Strămutarea efectivă s-a produs în anul 1912 cind biserica a fost desfacuta si apoi  reconstruita in Cândeşti Bucovina.

biserica_candesti4_resize

.        Satul Cândeşti apare prima oara mentionat intr-un extras de donatie din data de 7 iulie 1430 în timpul domniei lui Alexandru cel Bun ca fiind dat de catre domnul giupanul Stifu mentionandu-se urmatoarele ‘’Cu bunavoia boierilor nostri s-au dat giupanului Stifu s-au dat Serbanestii , pe Sariat ,si cu mori in Siriat, si …”Candesti, pe Siret, cu moara in Siret , intre Gramesti si Rogojesti., si mai jos de Calinesti. In anul 1775 cuprinsul Candestilor odata cu rapirea Bucovinei de Imperiul Hasburgic este taiat de la nord la sud de-a lungul paraului Molnita , in granita intre Moldova si Imperiul Austro-Ungar , pana in 1918 , partea ramasa Moldovei poarta numele de Cândeşti iar partea luata de austrieci poarta numele de Kindestie (Cândeşti Bucovina).

.     Cind am vizitat biserica , era in plin proces de restaurare , urmand a fi reparata si captusita cu scanduri identic cum arata in Patrautii Noi, usile originale isi vor relua locul ,apoi va fi realizata  pictura interioara, si la sfarsit , sa fie inlocuit acoperisul cu unul de dranita.Urmarind entuziasmul tinarului preot  vorbind despre restaurare si importanta realizarii ei conforme cu infatisarea initiala (am inteles ca in acest scop, s-a deplasat in Ucraina) , am realizat cu placere ca aceasta biserica si mica parohie arondata se afla pe maini bune .

.        « Astfeliu şi în comuna Cândeşti aparţinând parohiei Rogojeşti din protoprosviteria Siretului a de Dumnezeu scutitei Noastre Arhiepiscopii dreptmăritoare a Bucovinei, această biserică clădită din materialul bisericii vechi din Pătrăuţii de Jos pe Şiret cu cheltuiala fondului regional al Bucovinei şi a cuvioşilor parohieni la anul 1912, fiind înzestrată cu toate cele trebuincioase pentru serviciul dumnezeesc, s-au sfinţit astăzi prin delegatul Nostru archieresc, archipresviterul-staurofor Ioan Hostiuc, protopresviter districtual şi paroch în Balcăuţi ca biserică filială cu hramul sf. m. m. Dimitrie, pentru ca întrânsa să se plinească pururea sf. Liturghie pentru binele pământesc, mântuirea sufletelor şi fericirea cerească a tuturor parochienelor acestui sf. locaş şi a tuturor creştinilor îndeobşte, »se arată în actul de donaţie al bisericii din Cândeşti

Biserica de lemn din Cândeşti

Clopotnita   a existat in momentul aducerii bisericii ,  nu am date despre vechimea ei , este trecuta drept monument istoric.

localizare :  In zona se mai afla bisericile din  Balinesti , Talpa , Siret. Manastioara,Vladeni

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?q=candesti+botosani&hl=en&ll=47.925545,26.187286&spn=0.739871,1.783905&sll=37.0625,-95.677068&sspn=55.279921,114.169922&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

referinte :

http://www.ecomunitate.ro/Monument_istoric_reabilitat_cu_ajutorul_PAPI_C%C3%A2ndesti%2816663%29.html

http://www.comune.ro/?/comuna_soc/icom523/

 

6 comentarii la „Biserica de lemn din Cândeşti 1777 , judetul Botosani

 1. Oricand vei avea
  nevoie si tu de vreo sustinere, iti voi raspunde cu multa placere!
  Felicitari pentru blog si
  Multumesc anticipat
  Flaviu

  „Umbrela Verde /
  Ambasadorii blogeri
  Bun gasit,
  Te rog sustine alaturi de Umbrela Verde propunerea mea (sau a altui blogger)
  privind un mediu mai curat pe pagina de facebook la poll-ul acesta:
  http://www.facebook.com/umbrela.verde?sk=app_20678178440
  In ordine alfabetica eu sunt la Flaviu, trebuie bifat in stanga numelui ( sau
  linkul blogului ales de tine), iar la sfarsitul clik VOT si gata.”

 2. Ma bucura promovarea acestui lacas.Ar trebui mai multa implicare si din partea autoritatilor. Stiti la noi,la romani realizam importanta unui lucru doar atunci cand il pierdem…Sa nu lasam sa fie asa!

 3. Biserica din satul Cândesti, este Casa Domnului și bucuria sufletelor noastre a credincioșor! Ea ne este mamă, tată și hrană sufletească. Iar părintele duhovnic Ionuț Florian ne este balsamul și sfătuitorul sufletelor noastre păcătoase. Ne iertați părinte pentru îndrăzneală….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.