Despre colectionari !

Despre colectionari !
      Adun si tin pe linga mine aparate de fotografiat de mult timp , dar colectionar adevarat , preocupat si constient sunt de mai putin de 2 ani . De a lungul timpului , cand imi mergea mai bine, cumparam cite un aparat de fotografiat mai vechi , asa, ca o mica recompensa. Nu faceam o selectie riguroasa , luam ce mi se parea mie mai interesant pe okazii , nu negociam niciodata si nici nu verificam preturile .Luam aparatul si l puneam in vitrina  si il mai atingeam doar daca se punea praf prea mult pe el .  In momentul in care s au adunat citeva in vitrina , s a intamplat ceva   interesant , am inceput sa primesc aparate donate de amici , prieteni si clienti !! Si nu au fost putine , cred ca cel putin 30-40 aparate frumoase , folosite de ei sau gasite prin poduri la neamuri sau   bunici . Le  multumesc pe aceasta cale !

Acum 2 ani am inceput sa le ingrijesc , sa le cataloghez, sa le stabilesc valoarea si sa le repar daca era cazul. Am inceput sa cumpar altele , nu mai aveam banii de alta data , eram atent la ce cumpar si cum aparatele valoroase costau ,am decis sa ma autofinantez comercializand aparate , un timp mi a mers. Mai multe despre colectia mea intr un articol viitor , ce mai pot spune acum este ca aparatele de colectie au devenit importante pentru mine si am inceput sa ma intreb oare ce semnifica acest lucru si carui fapt se datoreaza.

Am ramas surprins sa aflu ca lumea a dus de mult colectionarii la psiholog , sunt multe carti si teze de doctorat pe tema motivatiei colectionarului , si i a incadrat dupa caz , undeva intre dereglati cu comportament compulsiv obsesiv si oameni de mare calitate , cu inteligenta analitica deosebita , ordonati si calculati, adevarati stalpi ai societatii.

Nici un articol citit nu mi s a parut exhaustiv , asa ca enumar niste motivatii pentru care oamenii pot dezvolta un interes pentru colectarea de obiecte, intr o ordine aleatoare si ignorati daca unele motivatii par sa se includa in altele anterioare.
De regula pentru fiecare colectionar sunt valabile mai multe motive simultan , cu pondere diferita, motivele putindu se schimba de-a lungul vietii .


Împlinire emoțională pentru mulți colecționari, actul de a deține anumite articole poate oferi un sentiment de împlinire, satisfactie .

Nevoia de a te conecta cu trecutul cu evenimentele anterioare sau cu evenimente pe care nu le ai trait. Fiecare obiect colectat este o parte a unei povesti, pe care incepi sa o intuesti. Cred ca toti avem nevoia asta, chiar daca nu o constientizam sau nu o putem exprima.

Nevoia de a învăța , de a cerceta, de a evolua Colectionarea ofera oportunitate de a învăța mai multe despre o anumita tema , fie artistica , spirituala, tehnica ,istorică sau culturala , studiul obiectelor din colecție ca particularitate a unui cadru extins poate ajuta la dezvoltarea unei cunoașteri mai profunde a temei . Colectiile tehnice printre care se numara si colectionarea aparatelor de fotografiat pot fi o enciclopedie unica si masiva a inventivitatii, inteligentei si ingineriei umane . Poti invata multe si asimila idei complet noi si din examinarea unui model .

Nevoia de a excela , de a fi printre primii intr un domeniu , nevoia de a fi unic sau a face parte dintr o elita restransa. Aici cantitatea conteaza , colectionarul vrea sa aiba cea mai mare sau valoroasa colectie, are nevoie de recunoastere , este vesnic intr o competitie .

Nevoia de a conserva articole ,ipostaze , obiceuri
pe cale de disparitie , care din anumite motive nu sunt apreciate la adevarata valoare de generatiile actuale si tu consideri ca au o valoare artistica sau spirituala . Este motivatia cea mai putin egoista dintre toate, de regula exponatele ajung sa fie donate unor muzee , scoli , fundatii .

Investiție si economisire oamenii colectează articole în ideea că articolele vor crește în valoare în timp . Se folosesc de cunostintele in domeniu si achizitioneaza articole rare si valoroase la un pret mic . Acest lucru este valabil mai ales pentru obiectele de colecție tipice . Este mult mai placut decit daca ai investi in metale pretioase , nu i asa ? , riscurile investitionale sunt aceleasi , cresterile pot fi mai mari chiar, ca dezavantaj ar fi segmentul mai mic de clienti potential interesati de produsele tale. Aici ar trebui reamintit proverbul care ne recomanda sa nu tinem toate ouale intr un cos.

Pasiune si placere Colectarea provine dintr o pasiune reală pentru un anumit tip de articol . Vizionarea exponatelor si mentenanta lor sunt activitati recreative , care de multe ori sunt bine programate in timp.

Conexiune socială Colectarea poate fi, de asemenea, o activitate socială care permite indivizilor să se conecteze cu alții care împărtășesc interese comune.

Accentuarea identității
pentru unii oameni colecția joaca un rol în modelarea identității . Articolele pe care le colectează sunt reflexia gandurilor si experiențelor personale , deținerea acestor articole este o modalitate de a-și exprima cine sunt. De regula nu exista o singura clasa sau domeniu din care se colecteaza articolele.

Evadare din cotidian Colectarea serveste ca o formă de rupere a rutinei , ca o solutie antistress. Concentrarea pe marirea , organizarea si conservarea colectiei ofera o distragere a atenției de la grijile și responsabilitățile zilnice. Echilibrul necesar este restabilit cu efort minim.

Comportament de tip obsesiv
colecționarea este rezultatul un comportament obsesiv ,cu aspecte patologice . Oamenii se pot simți obligați să achiziționeze din ce în ce mai multe articole, chiar și în detrimentul bunăstării sau relațiilor lor.




2 Comments

  1. Eugen Mezei

    Cum ar fi ca motivatie dorinta de a face fotografii? Daca tot e vorba despre aparate care pt. asta au fost facute?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.