Povestea unei clone : Luxon super 1000

Luxon Super 1000 1997

Pentax K1000 , un slr pe 35mm , este unul dintre cele mai bune, mai populare și mai longevive aparate foto din întreaga istorie a fotografiei. Sunt sute de articole despre el , eu am sa scriu unul despre o clona a lui , despre care cred ca merita sa beneficieze de atentia unui colectionar.

Pentax K1000 Made in Japan

Inițial, K1000 a fost fabricat în Japonia, apoi din 1978 în Hong Kong . In anul 1990 Pentax a decis să mute din nou producția modelului K1000 si a ales fabrica din China a firmei japoneze Chinon , unde a folosit propriile utilaje transferate din Hong Kong . In 1997 a întrerupt producția și a vândut utilajele către firma chineza Ming Camera Factory , cel mai probabil impreuna cu cesionarea unor patente . Firma chineză a început să producă propria versiune a modelului japonez : MINGCA MC K1000, initial denumita Pearl River S-207 .Noua camera dispunea de niste imbunatatiri fata de original , mare parte imprumutate de la modelul Pentax KX : s a adaugat un autodeclansator , s a modificat partea de lightmetru (acum foloseste 2 baterii ) , folosește leduri pentru afișarea expunerii, în locul indicatorului cu ac al K1000. Aceste camere au fost vândute la export sub diverse denumiri, inclusiv Luxon Super 1000, Maginon K 1000 și Optium MC K 1000 , in functie de firma importatoare/distribuitoare.

Camerele s au dovedit fiabile , negativ la ele erau : musamaua exterioara ( care ceda si se dezlipea ) si neglijenta inscriptionarii exterioare . Paradoxal , camerele erau mai robuste decit ultimile exemplare produse de Pentax , deoarece firma chineza a optat pentru constructia complet metalica si a renuntat la plasticul folosit de Pentax in ultimii ani. Si nici fenomenul de dezargintare a prismei optice nu era prezent.Despre obiective , parerile sunt impartite , unii utilizatori au constatat ca nu era nici o diferenta fata de obiectivele Pentax , altii au considerat ca obiectivele de kit sunt doar generice , basic ,fara valoare si ca trebuiau neaparat inlocuite. Presupun ca firma a dispus de un stoc de lentile originale Pentax , care la un moment dat s a terminat .

Luxon Super 1000 copie Pentax K1000

Brandul Luxon a fost înregistrat în 1983 la categoria „aparate și instrumente fotografice și cinematografice” de către un holding inregistrat in Olanda , care rebranduia produse oem si le oferea spre vanzare in reteaua lor de distributie . Manualul Luxon Super 1000 are ca prima limba de tiparire olandeza . Se pare ca cele mai multe exemplare au ajuns in Anglia, de unde provine si exemplarul meu.

Luxon Super 1000 1997
Luxon Super 1000 1997

Pentru acest articol am folosit multiple surse partiale si am incercat sa incropesc o versiune cit mai plauzibila/reala in contextul in care informatiile sunt minime.Articolul va fi actualizat la primirea de informatii noi.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.