El Jem – amfiteatrul – Tunisia part 3

eljem tunisia

Amfiteatrul El Jem
In 230 d. Ch. a fost construit vestitul Colosseum care sa rivalizeze cu cel de la Roma.
Lungimea totala a elipsei amfiteatrului este de (149 m lungime, 124 m latime si 56 m inaltime), aproape de dimensiunile Colosseului Romei, cuprinzand, dupa tipicul roman doua arene, locuri speciale pentru aristocratie, scene speciale si inchisori pentru gladiatori, custi pentru animale si scoala speciala de instruire. Spre deosebire de Colosseumul din Roma, la El Djem arhitectii au prevazut doua pasaje subterane care conduceau spre arena de 65 m. Aici erau „anticamerele”, unde fiarele si gladiatorii se pregateau de confruntare.

eljem tunisia
Finalizat in primii ani ai secolului III d.Ch., marele Colosseum african gazduia mai mult de 30 de mii de oameni dispusi sa savureze grozaviile desfasurate in arena, unde deliciul il constituia lupta gladiatorilor cu leii. Majoritatea acestor luptatori erau, spre deosebire de cei de la Roma, profesionisti. Ei se inrolau de buna voie in breasla respectiva, nefiind sclavi, prizonieri de razboi sau detinuti condamnati la moarte. Cautand gloria cu pretul vietii, ei puteau acumula averi considerabile numai din 8-10 confruntari anuale, daca supravietuiau. Exista si sansa ca o femeie de rang inalt sa doreasca sa se casatoreasca cu un astfel de gladiator, dupa numai trei victorii.

text preluat de pe www.sejurtunisia.ro

eljem tunisia

Din pacate, conflictele locale incepute dupa expansiunea araba (secolul VII d.Ch.) au condus la distrugerea in buna parte a zidurilor si gradenelor. O sectiune din inelele multiple, concentrice, alcatuite dintr-o multime de arcade suprapuse a fost distrusa complet de loviturile de tun otomane, in timpul unei rascoale cand locuitorii se baricadasera in amfiteatru.

el jem
Intr-adevar, coloseumul din El Jem este impresionant. Mult mai bine conservat decat cel din Roma, datorita faptului ca nu s-au folosit pietrele acestuia, pentru constructii locale fiind interzis prin religia araba fapt care nu s-a petrecut cu cel de la Roma de exemplu. Edificiul este inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Amfiteatrul tunisian iti ofera senzatii unice de cum pui piciorul in arena.
In prezent, un festival international de muzica simfonica are loc aici in fiecare an la lumina a mii de luminari.

el jem

el jem

poze frumoase gasiti si aici http://www.pozetunisia.ro/poza_detalii-el~jem-108-446.html

3 comentarii la „El Jem – amfiteatrul – Tunisia part 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.