Biserica de lemn din Corjauti , secolul XVIII , judetul Botosani

biserica_corjauti_resize

.       Biserica are hramul „Cuvioasa Paraschiva ” si se afla in satul Corjauti , comuna Hiliseu Horia , judetul Botosani .Se stie cert ca fost ridicata de familia Basota ,dar data ctitoriei nu se stie exact. Intre anii 1811-1813 boierul Ioniţă Başotă ridică în satul Pomârla, unde îşi avea conacul, o biserică nouă din zid. Vechea biserica din  lemn, ctitorită de C .( Constantin ?) Başotă, a fost cerută de locuitorii satelor Corjăuţi şi Hliboca, ambele situate pe moşia lui Başotă. Iscându-se ceartă între aceste două sate cu privire la biserica de lemn, proprietarul de atunci Ioniţă Başotă, a avut un cuvânt hotărâtor şi a poruncit ca de îndată corjăuţenii să-şi ridice biserica. Aceştia, în mare grabă, au desfăcut biserica şi în timpul nopţii au transportat-o la Corjăuţi, unde au reclădit-o. De aici deducem ca data constructie este anterioara anilor 1811-1813 , probabil cu vreo 30-40 de ani. Asimilarea datei de constructie cu a datei mutarii si reansamblarii este gresita.

Biserica a fost reparata de cel putin 2-3 ori , barnele de sus au fost protejate cu scanduri si lambriu .Remarc ca dupa acoperirea cu  tabla , rotunjimile acoperisului initial s-au pierdut . Biserica trebuie restaurata si adusa la infatisarea originala

Biserica de lemn din Corjauti

sat Corjaut

referinte :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Corj%C4%83u%C8%9Bi

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=corjauti+botosani&aq=&sll=47.941187,26.03219&sspn=0.333025,0.8535&ie=UTF8&hq=&hnear=Corj%C4%83u%C5%A3i,+Boto%C5%9Fani,+Romania&ll=48.032689,26.268758&spn=0.332435,0.8535&z=11 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

21 de comentarii la „Biserica de lemn din Corjauti , secolul XVIII , judetul Botosani

  1. in partea de vest a judetului, linga granita cu Ucraina , pe drumul Dorohoi – Pomarla , se face stinga la intrarea in Comuna Hiliseu Horia , dupa satul Hiliseu Horia la 3 km se face dreapta inainte de Hiliseu Crisan.posibil sa fie si alt drum.

 1. Doamne! Cate lucruri frumoase si interesante avem noi in Romania,dar nu stim sa le punem in valoare! Uite spre exemplu: Am fost in Viena la Sie grote (nu stiu daca am scris corect numele,pt ca nu imi mai amintesc exact),un fel de salina unde ne arata unde lucrau la armament nemtii in al 2-lea razboi mondial.Deloc interesant, insa au bagat bani in ea: au pus muzica ,ne-au plimbat cu barca pe un lac subteran ,lumini,fantani. Per total o fasaiala. Fac pariu pe orice ca salina de la Cacica e de mii de ori mai frumoasa insa nu e asa de amenajata ca Sie grote.
  Tu de unde esti Merlinlx?

 2. Doamne! Cate lucruri frumoase si interesante avem noi in Romania,dar nu stim sa le punem in valoare! Uite spre exemplu: Am fost in Viena la Sie grote (nu stiu daca am scris corect numele,pt ca nu imi mai amintesc exact),un fel de salina unde ne arata unde lucrau la armament nemtii in al 2-lea razboi mondial.Deloc interesant, insa au bagat bani in ea: au pus muzica ,ne-au plimbat cu barca pe un lac subteran ,lumini,fantani. Per total o fasaiala. Fac pariu pe orice ca salina de la Cacica e de mii de ori mai frumoasa insa nu e asa de amenajata ca Sie grote.
  Tu de unde esti Merlinlx?

 3. Îţi mulţumesc pentru imaginile frumoase adunate pe meleagurile tale care le împarţi cu noi. Pe wikipedia încercăm să adunăm colaboratori în jurul proiectului Biserici de lemn din România, eşti interesat să participi cu date şi imagini din această zonă?

  1. incantat de vizita ! pot sa pun dispozitie fotografiile , date din documetare proprie am putine , timp pentru organizare si upload din pacate nu am , cel putin o perioada..

   1. Dacă doreşti să pui la dispoziţie imaginile tale cu biserici de lemn şi pe wikipedia am nevoie de un nume de autor. Răspunde-mi pe mail (********@yahoo.com).

 4. Îţi mulţumesc pentru imaginile frumoase adunate pe meleagurile tale care le împarţi cu noi. Pe wikipedia încercăm să adunăm colaboratori în jurul proiectului Biserici de lemn din România, eşti interesat să participi cu date şi imagini din această zonă?

  1. incantat de vizita ! pot sa pun dispozitie fotografiile , date din documetare proprie am putine , timp pentru organizare si upload din pacate nu am , cel putin o perioada..

   1. Dacă doreşti să pui la dispoziţie imaginile tale cu biserici de lemn şi pe wikipedia am nevoie de un nume de autor. Răspunde-mi pe mail (********@yahoo.com).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.