Biserica de lemn din Botosana 1810 – Suceava

botosana_resize

.        Biserica cu hramul „Sfantul Dumitru” din Botosana este cea mai mare biserica din lemn mai  veche de 200 de ani  din judetul Suceava  si a fost construita de un mester din  Campulung Modovenesc , Grigore Iulian , in anul 1810, pentru a inlocui vechea biserica de lemn care era neincapatoare . Traditia locala spune ca biserica a fost facuta din banii oamenilor  si ca inainte ca mesterul sa se apuce de treaba , mai marele locurilor (primar dupa spusele unui batran ) a poruncit ca mesterul sa mareasca biserica cu un metru pe toate dimensiunile  fata de planul initial.Nu stiu la ce s-a gandit primarul cind  a facut asta , probabil ca i s-a parut neincapatoare ,  dar bisericii ii sta foarte bine , asa mare. Ion Dragusanul , un cunoscator al monografiilor bucovinene, sustine ca biserica a fost ridicata de administratia austriaca ( aici). Pe de alta parte  pe site-ul directiei de cultura a judetului Suceava se precizeaza ca biserica e  construita la mijlocul secolului al XVIII-lea ( poate in 1761 ? cind episcopul de Radauti sfinteste un antimis pentru o biserica din Botosana ) si recladita doar in 1810 . Cert este ca in Botosana au fost mai multe biserici din lemn  , traditia aminteste de o biserica ridicata aici chiar de Stefan cel Mare si daruita apoi unui sat din Maramures  si de una ridicata la sfarsitul secolului XVII care a fost donata  satului Poieni Solca in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

.      Biserica este construită din bârne de brad pe o talpa  din  lemn de stejar  peste  o temelie inalta  de piatră.

 

stejarul din Botosana , martorul tacut , este ocrotit de lege , are cel putin 400 de ani , dupa unii chiar 600.

referinte :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Boto%C8%99ana

 

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=ro&geocode=&q=Boto%C8%99ana,+Suceava,+Rom%C3%A2nia&aq=0&sll=37.0625,-95.677068&sspn=59.119059,135.263672&ie=UTF8&hq=&hnear=Boto%C8%99ana,+Rom%C3%A2nia&ll=47.685268,25.935287&spn=0.398922,1.056747&z=11 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

6 comentarii la „Biserica de lemn din Botosana 1810 – Suceava

  1. X-ule , tu vrei sa ma faci gospodar 🙂 .. ca sa povestesc ceva de acum 20 de ani ..conduceam o delegatie straina prin zona , si la un moment dat au trecut niste carute cu borhot ( oamenii il dadeau drept hrana la animale ) si sunt intrebat : ce fac oamenii cu borhotul,, am raspuns fara sa ezit : il dau pe acoperisurile caselor sa reziste la umezeala 🙂

    evident , am confundat borhotul cu dohotul , un fel de pacura , care este foarte folosit in zona pentru a mari rezistenta lemnului la umezeala.

    am sa fiu atent si la acest aspect de acum incolo ..multumesc !

  2. Eu sunt din Botosana si vad aceasta biserica zilnic. Est superba. La cei 203 ani arata foarte bine si fost folosita pana anii trecuti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.