Biserica de lemn din Sărmașu – județul Mureș

.            Biserica are  hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” si  are radacini adinci in istoria locurilor .Prima atestare a unei biserici ortodoxe in Sărmașu  apare in anul 1348, cand regele Ludovic I, al Ungariei dona o mosie familiei Swk in urmatorul context „terra nobilium de Swk Sarmas vocata”. Cu aceasta ocazie este amintita si „ecclesia parohialis in Sarmos”. Biserica de lemn nu se stie exact din ce an a fost construita, dar in 1733, pe timpul episcopului Klein a fost renovata, deci avea o vechime oarecare. In 1812 a fost refacuta dupa constructia care exista si in timpul conscriptiei lui Bukow care gaseste Sarmasu  ca ortodox cu 72 familii, fapt atestat si de inscriptia sculptata in lemnul mesei din altar. Peretii inscriu un plan dreptunghiular, cu altarul in decros, poligonal cu cinci laturi. In amplificarea spre vest, a navei se constata doua etape, una soldandu-se cu aparitia clopotnitei, ale carei schelet de sustinere se afla in interiorul pronaosului adaugat. Partea originara a navei a avut o bolta, de veche traditie, comuna intregului spatiu romanesc. Acum, cate o bolta , semicilindrica, retrasa de la linia peretilor lungi, acopera naosul si altarul, cea din urma fiind intersectata de trei fasii curbe. Barnele sunt imbinate in coada de randunica, la fel ca si la Nicula, iar consolele prezinta crestaturi in unghi drept.(sursa text : http://www.biserici.org) Biserica a functionat si ca muzeu religios , pina in 2002 cind a fost jefuita . Astazi biserica nu are geamuri la ferestre si starea ei pare se degradeze.

recomand citirea integrala a articolului semnat de Eugenia Kiss in Ziarul de Mures

Bustul mareşalului nu este vechi. Doar faptul că este unicat îi dă o valoare deosebită. Turnată în bronz în anii 1990, de artişti plastici târgumureşeni, trebuia să fie amplasat pe bulevardul care îi purta numele. Dar după Revoluţia din ’89, când se părea că Antonescu a fost reabilitat, scandalurile s-au ţinut lanţ şi personalitatea lui a fost din nou contestată. Aşa că bustul, care s-a odihnit o perioadă în Garnizoana Târgu Mureş, a ajuns aici, la bisericuţa din vârful dealului. Pentru preotul Ilie Bucur, odată cu bustul au venit şi problemele. Amenzi de zeci de milioane şi ameninţări cu ani grei de puşcărie, nu l-au putut face să renunţe. “Când cineva te tot ameninţă cu puşcăria, cu amenzi usturătoare, când tu nu simţi că ai făcut ceva rău, mai mult te îndârjeşte. Ori eu, ca preot, trebuie să respect istoria neamului meu. Ameninţările îi sperie doar pe cei slabi”, ne spune, sigur pe el, părintele Ilie.

Între timp a apărut Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr. 31 din 13.03.2002, care interzice amplasarea în spaţii publice, a reprezentărilor de orice fel ale persoanelor care au comis crime împotriva umanităţii. Se interzice amplasarea, dar nu se dispune distrugerea. De această “nişă în lege” a profitat părintele. Şi de atunci, mareşalul Antonescu priveşte din pridvorul de lemn al istoriei românilor, parcă ştiind că stihiile nu se mai pot abate peste acel loc.

text preluat de aici : http://www.ziaruldemures.ro/index.php?id=25&tx_ttnews[tt_news]=3500

localizare :

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?q=S%C4%83rma%C8%99u,+Mures,+Romania&hl=en&ie=UTF8&ll=46.753035,24.167175&spn=1.509214,3.56781&sll=37.0625,-95.677068&sspn=55.148262,114.169922&oq=sarmasu&hnear=S%C4%83rma%C8%99u,+Mures,+Romania&t=m&z=9 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

 

Un comentariu la „Biserica de lemn din Sărmașu – județul Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.