Obiective vechi pe mirrorless

Obiective vechi pe mirrorless
Rollei Planar 50 1.8 montura Qbm
    In ultimul timp fotografiez in plaja focala mai mare de 40 majoritar  cu obiective vechi , vintage, folosind adaptoare pentru aparatul meu Fuji mirrorles. Enumar intr o ordine arbitrara motivele : poti gasi cu 30-70 euro obiective cu  optica superioara obiectivelor noi sub  500-700 euro , poti gasi obiective luminoase 1,2 1,4 1,7 la pret mic ,sunt ieftine si in caz de plictiseala sunt usor de vandut si de regula pretul se pastreaza sau chiar devine mai mare. ,unele dintre ele au o anumita personalitate a imaginii,au inelul de focalizare mult mai bine construit  decit la obiectivele noi automate, unele au si o valoare de colectie.
De ce este nevoie pentru a folosi aceste obiective ?
De un adaptor de calitate pentru a face adaptarea de montura si care tine cont de distanta focala de flansa.(de regula cu producatorul KF Concept nu poti gresi,dar sunt si altii buni) Nu te zgarci la adaptor !!
Seteaza aparatul sa declanseze fara obiectiv , deoarece aceste lentine nu au contacte , nu comunica si camera nu stie ce obiectiv are .
Seteaza in aparat focalizare manuala.
Alege o asistenta pentru focalizare , zonele cu contrast maxim sunt evidentiate (sunt si alte metode ), este de ajutor.
Seteaza in aparat distanta focala a obiectivului folosit , este ogligatorie daca ai un aparat cu stabilizare in body , in rest doar comunica informatia in exif-ul fisierului , este util.
Rollei Planar 50 1.8 montura Qbm
   Obiectivele de mai sus sunt preferatele mele , cele mai folosite , ambele au culori foarte frumoase , sunt suficient de sharp si au contrast mare al imaginii ceea ce face focalizarea f usoara , mai ales la  Rollei Planar 50 1.8  , rar imi ies fotografiile defocalizate.
Konica 135 3,2 este alegerea mea pentru aceasta focala, desi pe 135 sunt multe bune , este o focala usor de construit.
Konica 1,4 50 montura Konica AR
Rikenon 55 1,4
   Rikenon 55 1,4 si Konica 1,4 50 AR sunt cele mai sharp obiective pe care le detin , Rikenon este incredibil de bun , am vandut Tomioka 55 1,4 si am pastrat Rikenon, La  lucrul de zi cu zi prefer Planar, mai usor ca si greutate , mai mic tot cu adaptor , mai usor de focalizat.
Probabil Rikenon este radioactiv.
Din seria Helios am pastrat doar 2 : Helios 44m m42 care este superior celorlalte variante 44-2 44m-4,6,7 (cel putin fata de exemplarele pe care le am detinut eu , singurul pe care nu l am testat este Helios 77) si un Helios 44 ZEBRA pe M39.
Pe m39 mai folosesc Jupiter 8m si Industar 61LD in semn de respect pentru primul meu aparat de fotografiat : FED 5 (am fost norocos, cand toata lumea avea Smena , eu am primit un FED )
In continuare atasez niste fotografii facute astazi ,mentionez ca ultimile 2 articole sunt fotografiate cu planar si ca sectiunea aceasta (ca si acest articol ) va fi actualizata in timp.

Flektogon 35MM f2.8 este un obiectiv foarte versatil , destul de wide si cu capabilitati de macro 2:1 datorita distantei minime de focalizare de 0.18 m , pe mirrorless efectul macro este si mai accentuat.

The Carl ZEISS Jena DDR Flektogon 35MM f2.8

Mai jos am pus 3 fotografii fara crop , in care se vede plaja foarte mare de focalizare a obiectivului DDR Flektogon 35MM f2.8 care incepe de la 18 cm , un adevarat performer pentru focala de 35mm.

Exemplarul meu este versiunea a 3 a denumita ZEBRA , produsa intre 1965 si 1975. În ciuda utilizării aceleiași formule optice ca a versiunile anterioare, această varianta a redus distanța minimă de focalizare de la 36 cm la 18 cm . Capacitatea minimă de focalizare a acestei versiuni a obiectivului este motivul pentru care Flektogon a devenit un must have in rucsacul oricarui fotograf . Obiectivul se focalizeaza foarte usor pe modul manual al camerelor mirrorless.

The Carl ZEISS Jena DDR Flektogon 35MM f2.8
Auto mamiya/sekor SX 55mm 1.8

Mai sus un obiectiv plin de personalitate , pe montura M42 : Auto mamiya/sekor SX focala 55 1.8 .Este o versiune modificata a legendarului Mamiya/Sekor 55mm 1.8. In versiunea SX este mai ușor, are 6 elemente în 5 grupuri în loc de 6 elemente în 4 grupuri. Focalizeaza la minim 45 cm , diafragma poate fi modificata neliniar , in pasi mici .

Cadrul de mai jos este realizat cu un inel macro de 2cm si un obiectiv Helios 44m-7 .

Kodak six-20 UK 1932 – 1933 cadru cu ansamblul shutter lentila

Cadrul de mai sus este luat cu Helios 44 58mm f 2 versiunea 1968 Zebra de la Belomo pe montura M39 . Adaptarea la mirrorless sau dslr se face in 2 pasi cu un inel adaptor 39/42 apoi cu un adaptor m42 catre mirrorless. ( Este un m39 pentru SLR)

Obiectivul este foarte bun , mai ales daca gestionezi corect iluminarea de la soare , dar nu este foarte potrivit cu un fotograf fara rabdare ca mine , din cauza controlului mai dificil al diafragmei ( am facut toate fotografiile pe larg deschis )

Helios 44 58mm f 2 versiunea 1968 Zebra m39
crop Helios 44 58mm f 2 versiunea Zebra m39 deschis la F2 cu soarele din spate

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.