Aparate de fotografiat cu arc

   Imi plac aparatele de fotografiat cu arc. Pentru ca au arc. Asa ca am luat cu mine la gradina aparatele cu arc din colectia mea. Pe cele mai cuminti . Un Lomo 135 BC si doua Kodak Instamatic x-45 si 404 nu s au dat gasite. Si plasticoase si fitoase. Ca asa e in viata .
Aceste aparate folosesc un motor care inmagazineaza energie prin compresia unui arc si cu ajutorul acestei energii avanseaza filmul si reîncarcă obturatorul fara a mai fi nevoie de clasica armare dupa fiecare declansare. Aceste aparate sunt perfecte pentru fotografiere în rafală, reportaj, sport și instantanee artistice .Cele mai multe au fost folosite si pentru spionaj , unele au ajuns si in spatiu . O compresie de arc este suficienta pentru 6-50 de declansari , functie de model si marimea arcului.Un performer remarcabil este Berning Robot Star 50 .(este ca ati ghicit cite declansari face ?)
Berning Robot II cu Schneider Radionar 38mm f3,5
GOMZ: Leningrad cu Jupiter 8
Werke Saraber: Finetta 99L cu Finon 45mm f2.8
   Povestea consacrarii aparatelor cu arc incepe in jurul anului 1930, cand un ceasornicar talentat, Heinz Kilfitt,  a proiectat o  cameră compactă cu film cu imagine patrata  de 24×24 mm , care folosea un "clokwork" , un mecanism de ceas cu arc. A incercat sa si vanda proiectul firmelor care dominau piata : Kodak si Agfa , dar designul nu a fost apreciat.Proiectul a ajuns la Otto Berning care pe baza lui creeaza brandul ROBOT , genial numit dupa "truditorul" lui Karel Čapek din R.U.R..
Robot Junior cu Xenar 2.8/38mm
Robot II cu Tele-Xenar 3.8/75mm
     O camera frumoasa  si unica  prin conceptia constructiei este Finetta 99L produsa de Werke Saraber Goslar in 1952 care vine dotata cu un obiectiv de exceptie Goslar Finon 45 2,8 MACRO.(montura este patentata Saraber ) Motorul cu arc asigura o autonomie de 16 declansari , mecanismul este foarte complex ,pentru pastrarea lui in stare de functionare corecta se interzice folosirea aparatului fara film in el.
finetta 99L cu Goslar Finon 45mm f/2.8
   Un aparat cu arc nu are cum sa fie banal , in 1956 Urss construieste un rangefinder foarte sofisticat numit Leningrad , care castiga multe premii internationale pentru inventica . Aparatul atrage si simpatii si multi hateri. Este mare cit o caramida , innauntru este o adevarata uzina tehnica , mecanica si optica ( sunt foarte putini mesteri care por repara un Leningrad) Arcul este suficient pentru 20-22 fotografii. Vizorul si rangefinderul sunt o opera de arta , cu multiple informatii despre focalizare si cu corectie de paralaxa.
Cred ca este singurul aparat care are contor pentru numarul de declansari ramase in arc. Declansatorul se aude ca un percutor de AKM , aparatul nu mentine distanta fixa intre cadre pe film ( nu consider ca este important, doar pentru scanari automate ) .O versiune a lui a fost folosita in programul spatial Soyuz.
   Pina sa public articolul a aparut si LOMO 135 BC si trebuie sa mi cer scuze . nu este deloc plasticos. metal bun .Simpatica camera , fiabila si cu pret bun pentru popor . Are suportul de blitz pus cam sugubat.
    O sa pun o lista cu aparatele de care stiu ca folosesc motor cu arc(sigur sunt mult  mai multe) si nu sunt in colectia mea (inca) : Agfa Moto-Rapid C , Ricoh Hi-Color 35 , seria Ricoh Auto Half ,Sears Auto 35 , Konishiroku (Konica) Aerial Camera , Kilfitt UKA 659 ,Foton USA ,Finetta 88, Finetta 99, Kodak Eastman Instamatic x-25, (x-45), 150 154 400 (404) 414 804 800 ,Fuji Optical Fujica Drive , Konica Pearl Type III ,Minolta Autopack 800, Canon Dial Rapid, Canon Dial 35 I si II si intreaga serie de la RoboT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.