Aparate de fotografiat fabricate in Romania

     Anul acesta am decis sa inventariez colectia de aparate de fotografiat si cu aceasta ocazie sa mai scriu citeva articole pentru blog. Desi mandria de a fi roman nu se afla in aceste timpuri la cotele ei maxime si România nu a avut un rol relevant in evolutia aparatelor foto , primul articol este dedicat aparatelor fotografice made in Romania.
    La inceputul secolului XX fotografia a inceput sa se impuna in lume la nivel de masa . Un mic exemplu , Kodak vanduse doar unul din modelele pocket autobiografic in 1.7 milioane  de exemplare pina in anul 1923 !. La noi nu a prins , nici atunci , nici dupa al II lea razboi mondial . In 1918 am avut mare noroc cu Samoilă Mârza, singurul fotograf care a imortalizat Marea Unire de la Alba Iulia.
     Toate aparatele românesti au fost realizate de Întreprinderea Optică Română (IOR) București, infiintata in 1936 , renumita pentru produsele sale optice militare : busole , binocluri , lunete (multe exportate in SUA sub numele VALDADA, unele produse au pe ebay preturi de mii de dolari ) dar si pentru microscoape si lentile de ochelari.
IOR Optior
   Primul aparat a fost creat in 1956 si se numea Optior (pe blogul lui Julian Tanase  se mentioneaza  posibilitatea ca primul aparat sa fii fost creat chiar in 1936 ,  se numea Amator .este posibil dar  deocamdata dovezile sunt incerte )
Optior este o camera simpla , solida , construita din metal pentru film 120 cu format atipic 43x55mm si se pare care este singura camera complet originala IOR.(pe cameracollector.net se sugereaza ca ar fi inspirata de un model FEX ,dar nu este credibil ) S a construit pina in 1960 in citeva variante , principala diferenta fiind front panelul.
IOR Orizont 3
    Urmatoarele camere s au numit Orizont, Orizont 3 si Orizont Micro (o varianta pentru microscop ), au fost construite intre 1960 si 1970 si sunt partial copiate dupa ALTIX IV un aparat socialist est-german , scos din productie in acel moment. Obturatorul este considerat a fi original IOR. Construite din aluminiu si cu obiective decente ,au fost cele mai avansate aparate construite la noi , dar mult in urma modelelor construite de producatorii traditionali straini .
IOR Orizont 1
IOR Orizont 1
IOR Orizont 3
   Generatia urmatoare a fost produsa incepand cu anul 1973 sub numele de Orizont Amator si a fost realizata complet sub licenta firmei germane  KING a modelui Regula 1972 si ulterioare . au fost mai multe variante , functie de echipare cu temporizator , lighmetru , lightmetru cuplat, obiective FOTOCLAR 300,400 sau 500 : Orizont Amator , Orizont Amator D,Orizont Amator Expo , Orizont Amator Expo D , Orizont Amator Optima si Orizont Amator Optima A.
Orizont Amator si Orizont Amator D
   Ultimul aparat produs in Romania a fost un aparat educational pentru copii numit ASF , era din plastic, diafragma cu 3  si expunere 60 si B . El era comercializat in varianta kit , neasamblat.
Nici unul dintre aparatele romanesti nu a fost un succes de vanzare , datorita mai multor factori : performate anacronice ,realizare neglijenta , slabul interes al populatiei fata de fotografie , invazia aparatelor Smena 8,8M, Symbol care erau mai ieftine.
   pentru acest text am folosit ca surse :cameracollector.net, Blog Julian  Tanase ,Wikipedia, collectiblend.com, camerapedia.com, filmphotography.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.