Biserica din lemn din Vorniceni – jud Botosani

BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-9

.       Biserica de lemn cu hramul „Sfantul  Dumitru” se află īn satul Vorniceni din judeţul Botoşani, la o distanţă de 7 km faţă de calea ferată Dorohoi – Iaşi. Biserica din Vorniceni ,posibil cea mai veche biserica de lemn din judetul Botosani , nu are o pisanie, inscripţie sau un alt document prin care să fie atestat ctitorul sau anul ridicării acestui aşezămānt.Constructiv se aseamana in mare masura cu biserica de lemn din Putna  . După ce vatra satului s-a mutat, īn anul 1821, logofătul Nicolae Rosetti a intervenit pentru a strămuta biserica īn mijlocul comunităţii.  (Tradiţia spune că această biserică a fost construită tăindu-se stejarii seculari ai unei păduri bătrâne ce se întindea pe lângă fosta amplasare a satului, curăţindu-se astfel locul pe care a fost ridicată apoi biserica .Ulterior bisericuţa a fost strămutată de pe deal jos învale, în sat, deoarece, fiind izolată,era prădată de tâlhari. )

.     Din inventarul bisericii aflăm cāteva date certe cu privire la existenţa acestui locaş de cult. Spre exemplu, pe cāteva icoane din catapeteasmă este inscripţionat anulīn care au fost dăruite bisericii, astfel īncāt, pe o icoană a Fecioarei Maria se poate citi anul 1783, iar pe o alta se zăreşte anul 1785. Adăugăm faptul că pelistele celor scutiţi de bir din 22 iunie 1774 sunt amintiţi preoţii „Irimie şi Vasili”.Din cele prezentate se poate deduce cu uşurinţă că, īn anul 1774, biserica de lemn din Vorniceni exista, iar ca orice monument de lemn a suferit, de-a lungul timpului,intervenţii īn vederea refacerii. De exemplu, īn anul 1902, a fost īnaintată către protopop o situaţie morală şi materială a bisericii, din care aflăm că īncă se oficiau servicii religioase, doar că se dorea trecerea la biserica de zid, deoarece biserica de lemn era īntr-o stare proastă din cauza „vechimii pe care o deţine”.

preluare partiala  text dupa articolul scris de Petronela PODOVEI pentru revista Tribuna Romana

BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-1

Īntreţinută de sătenii din Vorniceni, a fost acoperită, o perioadă, cu şindrilă, dar, īn anul 1915, aceştia au hotărāt să contribuie cu bani proprii la īnlocuirea acoperişului cu tablă zincu-ită. Īn plus, preotul paroh, Ioan Ionescu, a īmprumutat, īn data de 24 iunie 1915, de la Banca Populară, suma de 100 de lei, pentru afinaliza , lucrarea īncepută īn ianuarie de către meşterul Costache Gh. Arnăutu, zis şi a Chiricesei.

Biserica a rămas sub această formă pānă īn anul 1929, cānd un incendiu a avut loc īn această parte a satului. Au fost īnaintate cereri de refacere a monumentelor dinsat după incendiu, iar pagubele pentru biserica de lemn au fost evaluate la 100.000 lei1. Trei ani mai tārziu, īn 1932, se găsesc o serie de procese verbale prin carebiserica cere plătirea unor rate prin poliţe de asigurare īn urma incendiului. Deşi, īn această perioadă, bisericile sunt construite din lemn, meşterii insistau asupra refacerii, īn unele cazuri durānd chiar patru sau cinci ani pānă se ajungea la o formă dorită.De la această dată pānă īn anul 1968, cānd a avut loc o nouă intervenţie, informaţiile nu ne-au permis să stabilim o stare materială a bisericii. Lucrările derestaurare s-au desfăşurat vreme de patru ani, timp īn care pridvorul bisericii, adăugat ulterior construcţiei, a fost suprimat, pentru a aduce construcţia la forma deīnceput, iar tabla de pe acoperiş a fost īnlocuită cu şindrilă. Din mărturiile găsite de noi, nu mai aflăm nimic documentar despre ce s-a īntāmplat cu biserica de lemndin satul Vorniceni după anul 1972.
Edificiul din Vorniceni atrage interesul prin vechime, arhitectură şi decorul artistic. La īnceputul construcţiei, biserica a avut un plan dreptunghiular cu absida poligonală decroşată şi pronaos poligonal, iar odată mutată īn centrul noului sat, īn anul 1821, aceasta a primit absidele laterale dreptunghiulare. (preluare text dupa articolul scris de Petronela PODOVEI pentru revista Tribuna Romana )

_MG_3322

Catapeteasma impresionează prin vechime, fiind īmpodobită cu icoane pictate pe lemn, despărţind īn mod simbolic altarul de restul bisericii. Naosul este delimitat depronaos printr-un perete despărţitor, cu o deschizătură largă, avānd pe ancadrament icoane ce atestă prin imagine vechimea monumentului. Biserica este lipsită de pictură atāt īn interior cāt şi pe exterior, dar modul īn care au fost conservate bārnele o clasează pe lista monumentelor cu o arhitectură impresionantă.

_MG_3333

Biserica din lemn din Vorniceni – jud Botosani

_MG_3334 _MG_3335 _MG_3335-001  _MG_3343 _MG_3345 _MG_3346

 

_MG_3328 _MG_3339

_MG_3347

Tradiţia spune că această biserică a fost construită tăindu-se stejarii seculari ai unei păduri bătrâne ce seîntindea pe lângă sat, curăţindu-se astfel locul pe care a fost ridicată apoi biserica.Ulterior bisericuţa a fost strămutată de pe deal jos în vale, în sat, deoarece, fiind izolată,era prădată de tâlhari.

_MG_3348 _MG_3350 _MG_3351 _MG_3355

Acoperişul bisericii este din şindrilă, fiind lucrat după tehnica populară „īn solzi”, iar partea de jos a streaşinei este alungită pentru a proteja pereţii de degradare, fiind decorată cu cāteva elemente din lemn. Īntreaga biserică este aşezată pe o temelie din piatră ce are rol de consolidare a construcţiei15. Īn urma deplasării noastre la biserica veche cu hramul „Sf. Dumitru” din satul Vorniceni, putem afirma că actualmente starea bisericii este bună, restaurată, īntreţinută cu mare grijă de preotul paroh şi de către localnici, săvārşindu-se serviciile religioase cu regularitate.BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-2 BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-3

BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-4 BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-5 BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-6 BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-7  BISERICA_VORNICENI_BOTOSANI-83

localizare :

vorniceni

3 comentarii la „Biserica din lemn din Vorniceni – jud Botosani

  1. Emotionant! Parca iti intalnesti trecutul in prezent! Bunica materna era din aceasta comuna. A fost nepoata lui Toader Fasola, fost primar in perioada sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX.
    Va multumesc pentru aceasta postare si va doresc numai bine!

  2. Imi face placere si ma emotioneaza mult acest loc si imi aduc aminte ca cand eram copil am de foarte multe ori ….era prin anii 1980-1986 !!

  3. Soțul meu este născut aici. Am fost în aceasta Sf biserica . Da este deosebita prin construcția ei si te duce automat cu gândirea la trecutul moral valoros a creștinilor ce au păstrat o ptr a o prinde generațiile anilor inteligentei artificiale a vitezei conversațiilor pe mapamond, etc, etc.Sf biserica în sine este exemplul ce pe mulți ne a clădit sufletește în vremuri grele ptr a avea șansa s a ne amintim mereu unde am căzut și de unde s a ne recladim moral,sufleteste și n smerenie ptr mintuirea sufletească.Dumnezeu s ai erte pe cei plecați și mulțumim celor care azi o iubesc și o păstrează ptr cei ce vin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.