SLR este de fapt un SL plus un R , SINGLE LENS plus REFLEX , aparatul are o singura lentila ,fereastra si foloseste reflexia luminii pentru vizualizarea in vizor.
Aceste aparate sunt mai mari , mai grele, mai zgomotoase, trepideaza in timpul declansarii, folosesc lentile mai mari . Pentru ce aceste sacrificii ? Ca sa avem ce nu am avut niciodata la un aparat foto : sa vedem in vizor exact ce o sa se impresioneze pe film , adica ce vezi aia primesti ( la aparatele cu vizare laterala , verticala sau diagonala ceea ce se vede prin vizor difera de ce obtinem ).
Deoarece intre subiectul de fotografiat si noi se afla filmul (sau dupa caz senzorul digital) , s a gasit solutia interpunerii intre obiectiv si film a unei oglinzi , care reflecta imaginea printr-un sistem de lentile (focus screen , condesator sau fresnel ) si/sau prisme catre vizor . In momentul declansarii oglinda este ridicata si lasa cale libera luminii catre film.
Arat acest concept prin tranformarea unui rangefinder rusesc Zorki C intr un aparat nou SLR numit Zenit ( de regula SLR uri sunt proiectate de la zero dar ne ajuta ca exemplu). Observam cocoasa care gazduieste pentaprisma si latimea crescuta in zona monturii pentru a face loc oglinzii. Fereastra din fata a vizorului dispare, la fel si ferestrele rangefinderului .
Cu ce sa nu confundam un SLR ? cu un aparat cu lentile interschimbabile. Nu orice SLR are obiectivul schimbabil (vezi Zeiss Contaflex I si II , Kowa, Nikon Nikkorex 35, etc ) si nu orice aparat cu lentile interschimbabile este un SLR.
Fiecare SLR are o pentaprisma ? (pentaprisma corecteaza inversarile produse de oglinda ) Nu. Doar cele cu vizare orizontala , cele cu vizare verticala nu au nevoie, se numesc aparate cu waist-level deorece aparatul se tine la nivelul taliei si ne uitam in jos .
Unele aparate au vizorul schimbabil , in cazul de mai jos : Edixa.
Aparate SLR au inceput sa fie proiectate la inceputul secolului XX in mai multe tari , Germania ,Elvetia, Rusia etc . Punctam ca remarcabile 3 date : anul 1936 cand Ihagee a produs EKAKTA KINE primul slr pe 35mm , avea waist-level . pun fotografii cu 2 urmasi de dupa razboi, asemanatori , dar cu pentaprisma:
1947 cand italienii lanseaza in productie Rectaflex , primul SLR cu pentaprisma ,
1949 germanii de la Zeiss Ikon lanseaza CONTAX S SLR cu pentaprisma si lentile fresnel . Acest aparat a devenit in viitor standardul SLR .
In continuare aparate SLR produse de KW Germania , printre care si un Praktina IIa cu nostalgia vizorului clasic ,aparatul are 2 vizoare, o exceptie de la regula :).
Wirgin (Germania) a fost un producator important de SLR-uri :Edixa Mat Reflex cu Ulm Travenar 50 2.8 1966 si Edixa Reflex cu Isco Westanar 50 2.8 1954 type A
2 aparate Contaflex de la Zeiss Ikon , SLR uri cu leaf shutter ( fara cortina ), o gama produsa 2 decenii ,Contaflex II 862/24 1952 si Contaflex S Automatic BL (black)1972
Din aceeasi gama , produsul conationalilor de Voigtländer , un model care a beneficiat de niste obiective de exceptie.
Trei modele de din seria Zenit de la KMZ , vanduta in zeci de milioane de exemplare ,relativ ieftine , aparate simple , de incredere , multi fotografi romani au facut trecerea la profesionism cu ele .
Zenit 5 produs de KMZ este prima cameră SLR de 35 mm din lume cu motor electric încorporat și baterii reîncărcabile . Are leaf shutter ca si Contaflex si Bessamatic dar tehnologia este complet originala .
PENTINA FM SLR Camera SLR Q1 Tessar 2.8/50 , un produs est german , conceptie originala , o mica uzina , nu s a impus datorita pretului mare si complexitatii reparatiei.Are montura proprietara,
Zeiss Ikon ICAREX 35 1965 , probabil ultimul model SLR de conceptie germana realizat de Zeiss IKON dupa un proiect Voigtländer. Aparatul avea montura proprietara , schimbata apoi in M42 sau QBM. Variatii ale modelului au fost produse sub brandurile Voigtländer si Rolleiflex .
Un superb SLR rusesc inspirat de modele Exakta, montura proprietara. 1963 .START ( Старт) 35 mm reflex Factory of Krasnogorsk (KMZ)
SLR-ul Savoyflex I (1958-1960) de la Royer , unul dintre putinele SLR-uri realizate in Franta . Au mai fost Focaflex si Alsaflex , nici unul nu a reusit sa se impuna pe scara larga)
Era de dominatie japoneza se consolideaza cu anul 1959 cand Nikon si Canon realizeaza primul lor SLR ,Nikon F si respectiv CANONFLEX.(in acel moment existau doar 8 modele SLR in fabricatie )
In anii 70,80 Japonia devenea producator OEM pentru alte branduri,inclusiv germane. un exemplu este AGFA SELECTRONIC produs de firma japoneza Chinon.
Pentax K1000 un superb continuator al celebrului Spotmatic. Montura devine Pentax K. Modelul s a produs aproape 20 de ani !! ,intre 1976-1997 , in milioane de exemplare. Un exemplar functional costa si acum intre 70 si 150 de euro .
Ricoh TLS 401 ,o uzina japoneza , mare, grea , cu dubla vizare , foarte fiabila , cu obiective de exceptie.
Mai jos : ultimul model Topcon , anul 1979 , un RE 300 cu montura PENTAX K in loc de EXAKTA .
Am utilizat pentru acest post informatii de pe : wikipedia.org , camera-wiki.org , collectiblend.com , collection-appareils.fr, www.sovietcams.com.