Biserica Sfanta Treime – Siret – Suceava

biserica_sfanta_treime_siret

Biserica domneasca din Siret este construita, dupa traditie, de catre Sas Voievod, intre anii 1354-1358, iar dupa specialisti, de catre Petru I Musat( varianta sustinuta si  de Nicolae Iorga), intre anii 1374-1391. Deasemenea , unele surse printre care si cronicarul  Ion Neculce , sustin  ca Dragoş Voda a fost ctitorul acestui sfânt locaş,   argumentind prin  textul unui vechi pomelnic gasit  la Biserica Sfintei Treimi .

biserica_sfanta_treime_siret_2

Biserica Sfanta Treime,  este  prima manifestare a planului triconc in Moldova (a doua jumatate a secolului al XIV-lea). Biserica din Siret reprezinta prototipul din care s-a dezvoltat, in epoca lui Stefan cel Mare (secolul al XV-lea), stilul moldovenesc.

biserica_siret_3

Biserica nu a fost pictată niciodată. Un iconostas valoros realizat în stilul „baroc moldovenesc”, datând cel puțin de la începutul secolului al XIX-lea, a fost renovat în anul 1841 de către negustorul Panait Goraș cu ajutorul locuitorilor din parohie.

Decoratia de ceramica, precum si planul Bisericii din Siret amintesc de un anume tip arhitectonic; mai exacte de cel morav – sarbesc, dar si de bisericile muntenesti.

biserica_siret_4

Biserica este construita din piatra bruta, iar la paramentul fatadelor s-a folosit caramida simpla si cea smaltuita, cu functie decorativa. Un brau zimtat de caramizi inconjoara discontinuu fatadele bisericii, element ce va fi preluat de arhitectura moldoveneasca de mai tarziu.

biserica_siret_5

biserica_siret_6

biserica_siret_7

biserica_siret_8

biserica_siret_9

siret2

Orasul Siret , vedere dinspre biserica

Nota : foarte aproape este biserica de la Balinesti


View larger map
Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.