Biserica de lemn din Radaseni , Suceava

biserica_radaseni_sus

Biserica de lemn din Radaseni , cu hramul ” Sfintii Mercurie si Ecaterina” , a fost construita de Stefan Tomsa al II-lea , domnitorul Moldovei , numit si  domnitorul saracilor , cel care a ctitorit si biserica din Solca.Desi se stie cu certitudine ca este ridicata de Stefan Tomsa al II-lea , data certa a constructiei nu se cunoaste : unii o plaseaza in timpul primei sale domnii 1611-1615 ( varianta cea mai probabila) , domnitorul dorind sa rasplateasca satul unde a invatat cind era copil si care  l-a adapostit de furia Movilestilor   , facindu-l sat domnesc si daruindu-i o biserica ,altii in cea de  a doua sa domnie , din 1621-1623 .biserica_radaseni_5_blog

In 1990 , venind de la ctitoria lui Stefan cel Mare din  Reuseni. parintele Constantin Rotar ia in ingrijire biserica . Incepând din 1996, timp de 8 ani, biserica a suferit un proces de restaurare , cu ajutorul unor mesteri lemnari din Maramures ,încercându-se readucerea ei la starea iniţială şi eliberarea de modificarile care stricau stilul iniţial. Restaurarea a atins toate elementele bisericii, începând cu temelia şi terminând cu acoperişul.S-a pastrat , dintre modificari,  pridvorul adaugat in 1905.

biserica_radaseni_1

biserica_radaseni2

biserica_radaseni_33

biserica_radaseni4 radaseni1_blog

referinte :

interviu dat de Parintele Constantin Rotar ziarului Crai Nou , obtinut via : http://radaseni.info.ro/crestin.php?page_id=30

www.radaseni.ro

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_R%C4%83d%C4%83%C5%9Feni

Fullscreen capture 4252015 90651 PM.bmp

 

16 comentarii la „Biserica de lemn din Radaseni , Suceava

  1. Cu sau fara voie :), voi ‘fura’ imaginea cu creanga inflorita si scara pentru un blog viitor … bineinteles ca voi pune linkul de rigoare.

    1. 🙂 . in Radaseni mai este o biserica ortodoxa , care adaposteste o icoana facatoare de minuni , adusa de la Manastirea Rasca ca imprumut , dar care , spun localnicii , nu a mai putut fi dusa inapoi. Icoana s-a incapatanat sa ramana in Radaseni .Icoana are mai multe povesti , una din ele se refera la faptul ca parintele care s-a deplasat la muntele Athos sa o cumpere , a pus banii , in monezi, intr-un toiag pe care l-a pierdut apoi intr-un naufragiu . Ajuns pe o insula , parintele a vazut toiagul la un negustor care i l-a daruit , spunindu-i ca si asa nu poate obtine bani pe el , ptr ca e prea ingreunat de apa.

  2. Cautand pe net icoana despre care faceti referire am gasit blogul dumneavoastra. Mi-as fi dorit sa gasesc si aceasta sfanta icoana aici, cu cealalta biserica din Radaseni.
    Felicitari, mi-a placut mult ce ati postat aici. Sa va tina Dumnezeu sanatos si sa mai postati lucruri interesante.
    Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.