Biserica de lemn din Vladeni 1785 , Mihaileni , Botosani

biserica_vladeni_2_resize-001

Pisania săpată în lemn, pe portalul de intrare în biserică, spune că :

” Această sfântă biserică s-a făcut în zilele prealuminatului domn Ioan Alexandru Mavrocordat şi în zilele Preasfinţitului Mitropolit Kiriu Kir Gavriil, la anul 1785, iunie 8, de ierodiaconul Niculai Chirilă şi Zaharia“.
Ridicată de boierul Constantin Mareş, pentru „târgul Vlădenii“, bisericuţa a rămas apoi noului sat format în jurul ei, la 1864 – Vlădeni. Azi, acest sat nu mai există pe harta României. A fost şters odată cu reconfigurarea administrativ-teritorială a comunelor din jur. Astfel, în 2004, satul Vlădeni a devenit parte componentă a Mihăilenilor. „Din câte am înţeles, Mihăilenii nu aveau numărul de locuitori şi atunci i s-au anexat şi Vlădenii, şi Sinăuţii, pentru a deveni comună. Acum oamenilor de aici nici măcar nu le mai este trecut la domiciliu Vlădeni, ci Mihăileni“, explică pr. Ungureanu.
Bisericuţa ar rămâne, deci, ultimul semn al identităţii acestei comunităţi, al cărei nume a fost şters pentru totdeauna.
Un argument în plus că acest monument merită şi trebuie să fie salvat. „Ar fi păcat de ea. E istoria noastră şi e trist să o vedem cum cade, cum se ruinează, iar noi nu prea putem face nimic. Dacă nu vom primi un sprijin de undeva, se va pierde şi, odată cu ea, ne vom pierde rădăcinile“, consideră pr. Nicolae Ungureanu.  ( interviu luat de Otilia Balinisteanu pentru ziarul Lumina sursa  )

Biserica de lemn din Vladeni

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?q=+mihaileni+botosani&hl=ro&sll=47.965215,26.149006&sspn=0.101723,0.264187&z=14 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

7 comentarii la „Biserica de lemn din Vladeni 1785 , Mihaileni , Botosani

  1. Felicitari pentru activitate!
    Emotionant si inaltator!
    Te rog ,respectuos, daca se poate, sa-mi trimiti pe adresa mea de e-mail mai multe informatii (istoric, atestari documentare, arheologice, mentiuni,etc.)despre Vladeniul neu natal si Biserica din lemn Sfantul Gheorghe.
    Multumesc.
    Cu mult respect!

  2. Va multumesc foarte mult si inca odata felicitari!
    Marturisesc ca m-a impresionat si emotionat adanc(printre altele) si Biserica din Hiliseu Crisan.
    Avem mare,mare nevoie de „hrana spirituala” ,sa ne cunoastem si sa ne respectam valorile si radacinile.
    Astept cu nerabdare.
    Cu respect.

  3. Ffff frumos e locul meu de nastere si copilariei au trecut 27ani de cand nu merg acolo…satucul meu…complimenti pt articol…acolo in am bunici si mosu si alte rude Duse acolo !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.