Saschiz – satul – judetul Mures – Unesco

sasblog1

Satul Saschiz este atestat documentar din anii 13081310. Localitatea Saschiz (cunoscută în limba română şi sub denumirile alternative Saschizd, Chizd) a fost populată de secui până la sfârşitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată preponderent de saşi, sub denumirea de Kaissdit (cunoscută în limba germană şi sub denumirile alternative Hünenburg, Hujnerschburg, Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd [in Weinland, Königsboden], iar în dialectul săsesc Keist, Kaest). ( text preluat de pe wikipedia.org) http://ro.wikipedia.org/wiki/Saschiz,_Mure%C5%9F

recomand imperios citirea acestui articol ( de unde am preluat si o parte a textului )

http://art-historia.blogspot.com/2008/09/cetatea-si-biserica-sasesca-din-saschiz.html

turnulcuceasblog

Biserica a fost terminata pe la 1493 pe locul alteia mai vechi. Noua biserica a fost construita in spiritul bisericii-reduit (ca si mai tarziu biserica din satul alaturat Cloasterf) menita sa fie si biserica si fortareata in acelasi timp. In veacul 17 este construit si uriasul turn, copie a celui de la Sighisoara, simbol a puterii economice a Saschizului. Sferturile de ora sunt batute de o statuie de lemn numite Bogdan ce tine un clopot in mana. Interesant nume, de origine slava, specific românilor. Dupa executie si costum, statuia nu pare mai veche de mijlocul sec. al 18-lea. Sub cornişă ca si la Sighisoara turnul a fost pictat cu frescă decorativă din care se mai ghiceste ceva in zonele cu tencuiala cazută.

sasbl3

sasbl2

saschiz4

pozele sint facute de pe drumul spre cetatea medievala

sablo4

sascasa

sab5

odata ajuns in Saschiz am realizat ca am mai trecut prin sat , dar datorita faptului ca este strabatut de un drum european foarte aglomerat (partea sighisoara – brasov ), nu am remarcat nici turnul cu ceas nici cetatea de pe deal..

sa intrebati si de ” gemul de Saschiz ” ..care este un brand recunoscut in strainatate . il gasiti si la magazinul de linga biserica.

eu am innoptat la „Hanul Cetatii” , care , desi este situat cam la strada , ofera o sedere placuta datorita curtii interioare cu vedere spre cetatea medievala . si mincarea este buna .

3 comentarii la „Saschiz – satul – judetul Mures – Unesco

  1. A cincea fotografie imi place cel mai mult.

    De cite ori vin aici pe blog, si ma delectez cu imagini de tot felul, ajung invariabil la aceeasi concluzie : ce locuri interesante se gasesc in Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.