Biserica de lemn din Suharău – 1793 – Botosani

biserica_suharau_5

.         Bisericuţa cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“  a fost înălţată la 1793 de călugărul grec Ananios Savastios, într-o vreme în care moşia Suharăului era închinată Sfântului Munte. Mărturie în acest sens stă inscripţia de pe catapeteasmă, vizibilă şi astăzi: „Această Sfântă biserică ce s-a făcut cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu toată cheltuiala smereniei noastre spre pomenirea mea şi a părinţilor mei, la care biserică se prăznuieşte Sfântul Arhiereu Nicolae făcătoriu de minuni, ctitorii acestei biserici Anania arhiereu Savastios la anul 1793, septembrie 1“.

masa_suharau_black

Lăcaşul-monument istoric de la Suharău are înfăţişarea unei căsuţe ţărăneşti. Simplă, modestă, dar sugerând trăinicia. Bisericuţa este construită din bârne de stejar „încheiate până şi cu bolta“, aşezate pe o talpă de stejar, având temelia şi soclul de piatră, iar acoperişul de şindrilă. După o sută de ani de la înălţare, biserica a fost tencuită atât la exterior, cât şi la interior, pentru o mai bună protecţie, şi a fost întărită cu trei contraforţi, cu rol de susţinere a structurii pereţilor din bârne. Tot atunci s-a pus tablă zincată peste şindrila de pe acoperiş. La 1897 a fost ridicată şi mica turlă ce particularizează azi bisericuţa din Suharău în rândul celorlalte construcţii similare ale Botoşanilor. De altfel, în 1897, bisericuţa a şi fost resfinţită, primind şi cel de-al doilea hram, unul de vară – 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie, hram pe care comunitatea îl sărbătoreşte şi în zilele noastre.

text preluat integral din articolul  publicat în Ziarul Lumina din 28 august 2013, apărut sub semnătura Otiliei Bălinișteanu.    continuam in culori ..

Teribil dar de la Dumnezeu trebuie să fi avut călugărul Savastios, în urmă cu mai bine de două veacuri, când a ales locul pe care să ridice lăcaşul de lemn de la Suharău. Erau vremuri în care această moşie era închinată Muntelui Athos. Ajuns pe colinele ce străjuiau şi atunci, ca şi acum, pârâul Başeului, vrednicul monah s-a ridicat sus, pe cel mai înalt dâmb, unde a pus să se ridice bisericuţa. Cu lemn de pe loc, căci codrii umbroşi străbăteau locul, ca o platoşă verde, de la un  capăt la celălalt. Zdravănă, zveltă, zămislită din tăria de neclintit a stejarului – aşa s-a ridicat, aşa a rămas până astăzi.

biseriba_suharau_1   biserica_suharau_7

IMG_9458

De sus, de pe dâmb, satul seamănă unei picturi cu tuşe clare. O armie de clorofilă pare să fi cucerit de-o veşnicie locul, înlănţuindu-l în cele mai îmbietoare tonuri ale vieţii. Un codru întins stă de strajă la hotare. Pământul desenează pe coclauri parcele trasate cu o precizie de inginer. Departe, în vale, un ochi de apă ţine loc de oglindă cerului. Ici-colo, acoperişurile caselor răzbat cu greu prin ţesătura densă a frunzişului pomilor. Uliţe drepte, gospodării bine închegate, din mijlocul cărora se zăreşte turla miniaturală a bisericii ca un vajnic străjer al locului.

biserica_suharau_3

Nimic nu pare să te pregătească îndeajuns pentru ceea ce urmează să descoperi înăuntru. Deşi privită din exterior, biserica pare o alcătuire miniaturală, interiorul uimeşte prin proporţiile însemnate şi prin senzaţia de spaţialitate, sporită de liniile verticale înalte. Însă splendoarea acestui lăcaş este catapeteasma, originală, păstrată încă într-o stare foarte bună, cu icoane de o deosebită valoare artistică. E de-ajuns o privire ca să-ţi dai seama că numai un om dăruit cu totul lui Dumnezeu a putut să ceară meşterilor să făurească o astfel de bijuterie, spre veşnică închinare a rugătorilor Suharăului. Frumuseţea detaliilor  sculptate, migala şi meşteşugul cu care a fost alcătuit suportul catapetesmei, apoi splendidele reprezentări picturale ale icoanelor te fac să crezi că te afli nu într-o simplă bisericuţă de parohie, ci într-o veritabilă ctitorie boierească. Un aspect cu totul particular îl reprezintă registrele pictate cu Sfinţii Apostoli, din partea superioară a catapetesmei, deosebit de înalte. „Partea de jos a catapetesmei a fost schimbată în timp. Probabil era foarte mâncată de cari. Aşa că icoanele împărăteşti, ca şi uşile diaconeşti, au fost schimbate“, precizează parohul de la Suharău.

biserica_suharau_5_tonemapped

 

suharau_9

IMG_9465

localizare :

[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.com/maps?q=Suhar%C4%83u,+Boto%C5%9Fani,+Romania&hl=en&ie=UTF8&ll=48.133101,26.416626&spn=0.926614,2.113495&sll=37.0625,-95.677068&sspn=68.596606,135.263672&oq=suharau&hnear=Suhar%C4%83u,+Boto%C5%9Fani,+Romania&t=m&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

4 comentarii la „Biserica de lemn din Suharău – 1793 – Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.