Manastirea Voronet – Bucovina – 1488 , UNESCO

OLYMPUS DIGITAL CAMERAManastirea Voronet 2006  Olympus c5060wz

manastirea voronet

Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiţiei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat şi ajutor. Cercetările recente arată că Daniil nu a fost o figură legendară ci o personalitate istorică reală. Printre pietrele funerare de la Voroneţ se află şi o lespede cu inscripţia: „Acest mormânt este al părintelui nostru David, ca schimnic Daniil”. O primă atestare documentară a Mănăstirii Voroneţ este 22 ianuarie 1472, când Ştefan cel Mare dădea călugărilor – în frunte cu egumenul Misail – scutire de vamă pentru două măji de peşte care vor fi aduse de la Chilia sau din altă parte. În locul vechiului schit de lemn, Ştefan vodă a ridicat actuala biserică, cu hramul Sfântul Gheorghe. Pisania bisericii arată că lucrările de construcţie au durat mai puţin de patru luni, de la 26 mai până la 14 septembrie 1488. Mitropoliţii Teofan I şi Grigorie Roşca s-au îngrijit de pictarea ei în exterior, cel din urmă adăugându-i şi un pridvor

text preluat de pe http://www.manastiri-bucovina.go.ro

Manastirea Voronet  2009  canon eos 40d tokina 12-24

manastirea voronet

manastirea voronet

manastirea voronet

manastirea voronet

manastirea voronet

poate o sa va intrebati , aceeasi pictura , reprezentari diferite , oare care este adevaratul albastru de Voronet ?

Adevaratul albastru trebuie vazut la fata locului , in amurg .. nici un aparat foto, monitor sau  imprimanta nu il poate reproduce fidel

credeti-ma ! 🙂

localizare ptr  manastirea Voronet

16 comentarii la „Manastirea Voronet – Bucovina – 1488 , UNESCO

 1. Bucovina este fascinanta. Un leagan de traditie si spiritualitate romaneasca.Am fost de mai multe ori, senzatia este de fiecare data aceias. Aici, pe taramul „Plaiesilor lui Stefan” iti doresti sa revii mereu, sa descoperi, sa traiesti si sa iti aduci aminte despre aceste locuri exceptionale. Am vizitat si Schitul VORONET, am intalnit aici un parinte, dupa chip, pecum sfintii din Pateric, este vorba despre Parintele CLEOPA…Prezenta acestuia mi-a dat o stare pe care nu o pot descrie in cuvinte…

 2. Bucovina este fascinanta. Un leagan de traditie si spiritualitate romaneasca.Am fost de mai multe ori, senzatia este de fiecare data aceias. Aici, pe taramul „Plaiesilor lui Stefan” iti doresti sa revii mereu, sa descoperi, sa traiesti si sa iti aduci aminte despre aceste locuri exceptionale. Am vizitat si Schitul VORONET, am intalnit aici un parinte, dupa chip, pecum sfintii din Pateric, este vorba despre Parintele CLEOPA…Prezenta acestuia mi-a dat o stare pe care nu o pot descrie in cuvinte…

 3. Cu mare bucurie m-am intors la manastirea Voronet .A trecut un an de cand nu am vazut-o ,dar ma rugam sa gasesc alt comportament al calugaritelor -ghid,mai ales .
  Am fost prevenita de cativa localnici cu care am vorbit,ca sunt „tare rele calugaritele de la Voronet” si mare dreptate au avut ,din pacate .
  Calugarita-ghid,trebuie ajutata fie psihologic,fie psihiatric .
  In timp ce explica pe un anumit ton spart ,pelerinilor ,scenele biblice din frumoasele picturi ,deodata se scurtcircuita si incepea sa racneasca la un sarman pelerin care era atat de absorbit si emotionat de frumoasa locatie ,incat nu statea chiar drept ci ,probabil se sprijinea usor de un perete .Dupa decibeli inalti foarte,revenea cu vocea-i sparta,sa explice in continuare,scenele biblice,ca mai apoi ,iar sa ne agreseze urechile cu un alt racnet,la alt pelerin.
  Ce a pus capac a fost momentul „infrcosatoarei calugarite” cand un cuplu ,mai in varsta ,de francezi,admirau o pictura de pe perete si ,usor de abia vizibil,sotul a atins peretele,cu varful unui deget ,spunandu-i fascinat sotiei,cat de frumoasa este pictura. Dar,vai,deodata s-a auzit o „detunatura”,era racnetul infricosatoarei calugarite-ghid care cu o viteza uimitoare ,a intrebat in trei limbi-romana,engleza,franceza,de ce pune mana pe perete ?!!
  Sarmanii francezi,s-au speriat atat de tare incat se ingalbenisera la fata si nu intelegeau in ce consta imensitatea greselii !!
  Am facut vorbire despre comportamentul acestor calugarite de la Voronet ,la mai multe manastiri la care am fost .Absolut toti calugarii cu care am vorbit despre isteria si comportamentul neadecvat al voronatencelor ,toti stiau si zambeau cu subinteles.
  Un lucru e cert- Manastirea Voronet este a poporului roman si nu, un S.R.L.al calugaritelor de acolo .Acest adevar trebuie sa-l accepte si nevricoasele in sutana care racnesc,jignesc si fac militarie cu turisti fie ei romani sau straini ,ce vin la Voronetul NOSTRU.
  Oare la anul sa fim „pregatiti „sa primim si cateva nuiele peste maini,fata sau parte dorsala de la „infricosatoarea „sau sa ne ducem smeriti cu tablete de extraveral in dar ?
  Nu stiu,poate le schimba sau poate le…….trateaza !!!

 4. da ! am remarcat si eu o privire de gestapo pe acolo . O data am fost aprostofat taios ca nu am voie cu trepied in incinta , i-am raspuns sec ca acolo scrie ca nu am voie sa-l folosesc si nicidecum sa-l am cu mine (era strins si legat de rucsac) , nu a mai zis nimic . Alta data , intr-o dimineata cind nu prea era lume si fotografiam , am avut tot timpul o calugarita care statea linga mine , nu m-a deranjat dar era destul de ciudat sa am urmaritor.

  dar sa fim sinceri , sint o gramada de turisti care nu respecta minimile reguli , de exemplu : delimitarile de acces sint ignorate , se arunca gunoaie pe jos , se atinge pictura . faptul ca francezul ala a pus mina pe pictura a fost o grosolanie !

  dar asta nu justifica excesul de zel al maicutelor, care este real.

 5. As dori sa folosesc imaginea cu Isus Hristos ca ilustratie la un text despre manastirile din Bucovina dintr-un manual de romana pentru straini. Va scriu pentru a va cere aprobarea.

  Felicitari pentru fotografiile frumoase si pentru pasiunea cu care le-ati facut si postat pe net!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.